A héjában főtt krumplit kihütöm, meghámozom, durva reszelőn lereszelem, és kicsit olajos teflonban jó alaposan átpirítom, miközben többször átforgatom lapáttal. Közben sózom. Ehhez mindig szívesen ettem a céklát és a párolt káposztát, de bármilyen salátával nagyon finom. Lehet füszerezni mással is.
Hagymás krumpli
Krumplit héjában megfőzöm, meghámozom. Egy kis fej hagymát vékonyra felszeletelek, egy pici olajban, sózva pár percig párolom a hagymát, majd ráteszem a reszelt krumplit és alaposan átpirítom, miközben többször átforgatom, hogy egyenletesen piruljon. Sózom, borsozom, pirospaprikázom.
Hagymás krumpli saláta.
A héjában főtt krumplit meghámozom, feldarabolom, ízlés szerint karikára vagy kockára. Hagymát apróra vágok, besózom, és hagyom egy kicsit állni. Ecettel, folyékony édesítővel, kevés borssal és kevés vízzel elkeverem, majd a krumplit is hozzáadom. Jó alaposan összekeverem, és hidegre teszem. Tehetünk bele apróra vágott ujhagymát is, megszórhatjuk metélőhagymával is. Előző nap készítsük el, mert így másnapra nagyon jól összeérnek az ízek.
Meleg krumpli saláta
A felaprított főtt krumplit az alábbi páclével keverem össze. Hagymát apróra vágom, sózom, pici olajon teflonban megpárolom, vizet öntök hozzá, ebbe leveskockát teszek /kb 1,5 dl vízhez 1 erőleves kocka/, felforralom, majd ízesítem ecettel, édesítővel és borssal. Melegen fogyasztom, de hidegen is jó. A páclé ne legyen sok, nem kell, hogy teljesen ellepje.
Uborkás krumpli saláta
A hámozott főtt krumplit, szeletekre vágott kígyóuborkát és karikára vágott hagymát az alábbi páclével keverem össze. Víz, ecet, citromlé, só, mustár, édesítő ízlés szerinti arányban. Addig kell kóstolgatni, míg megfelel a saját ízlésünknek.
Ezekből a salátákból készíthetünk többet is egy adagnál, mert eláll a hütőben a következő keményítős napig, ha esetleg ugyanezt szeretnénk enni legközelebb is.
Paprikás krumpli
Hagymát apróra vágom, megsózom, teflonban kicsit olajon megpárolom, megszórom pirospaprikával, felöntöm egy kis vízzel, beleteszem a kockára vágott krumplit, friss paprikát, paradicsomot, ha van, sózom és készre főzöm. Én ezt ugy ettem, hogy a krumpli egy részét villával összetörtem, a csalamádéval megettem, a végén meg a kenyérre az összes maradék szaftot kitunkoltam. Igaz, hogy hiányzott belőle a kolbász, de azért emlékeztetett a régi ízekre. Ilyesmit nem a kura elején kell enni, mert később már ez is nagyon fog ízleni.