Zöldségek, savanyúságok vegyesen
2009.01.06. 11:12
Főételek mellé salik, vagy akár keményítőnapra is lehet 1-2őt
SALÁTÁK
Ez alatt nem csak a zöldsalátát értem, hanem a zöldségfélék egy részét is. Van amelyiket nyersen, dresszinggel, van, amelyiket főzve, párolva fogyasztottam. Ezekből nincs mennyiségi korlátozás.
Dresszingek:
- Víz, ecet, mustár, metélőhagyma, vagy egy kevés reszelt vöröshagyma, folyékony édesítő.
- Citromlé, víz, fehérbors, salátafüszer, fokhagyma, kevés só, /van olyan salátafüszer, amiben só is van!/, ízlés szerint édesítő.
- Víz, ecet, zöldfüszerek, só, édesítő.
Megjegyzés: nem kell sok vizet használni hozzá, nem kell, hogy a saláta tocsogjon a lében, csak annyi, hogy ha átforgatjuk, akkor mindenhová eljusson az íze. Mivel nem használunk olajat, így nem tapad meg a növényen annyira az öntet, mint olajosan.
Ezeket az önteteket használtam fejes salátához, meg vegyes salátákhoz is.
A vegyes salátához uborkát, sárgarépát, salátát, retket, paprikát, paradicsomot, káposztát használtam, mindig azt, ami épp volt otthon. A sárgarépát mindig lereszeltem, a többit vékonyra szeleteltem, a paradicsomot kivéve.
Paradicsomsaláta:
Hagymát /ha van, ujhagymát/ apróra vágom, megsózom, borsozom, apróra vágott petrezselymet adok hozzá és folyékony édesítőt. A paradicsomot meghámozom, felszeletelem, és összekeverem. Nem kell bele víz, mert levet enged. Hütve az igazi.
Káposztasaláta:
Nyers változat. A káposztát nagyon vékonyra felszeletelem, sózom és hagyom állni. Őrölt köményt, kevés vizet, ecetet és folyékony édesítőszert adok hozzá, jól összekeverem. Akkor az igazi, ha állt néhány órát. Néha reszelt sárgarépát is keverek hozzá.
Forrázott változat. A káposztát vékonyra felszeletelem, vizet forralok, és beleteszem a káposztát, és elzárom alatta a tüzhelyet. Közben salátalevet készítek vízből, sóból, ecetből és folyékony édesítőből. Még melegen leszürüm a káposztát, és ebbe a lébe teszem. Mire kihül, már fogyasztható. Ezt nem kell füszerezni. Nem lesz puha, de már nem teljesen nyers. /Talán még vitamin is marad benne/.
Csalamádé:
Káposztát, hagymát, paprikát, uborkát vékonyra szeletelek, sózom, hagyom egy kicsit állni, majd ecetet és édesítőszert keverek bele. Víz nem kell hozzá, mert a zöldségek engednek annyi levet, hogy az bőven elég. Nem kell hozzá füszer. Nagyon finom. Hütőben sokáig eláll, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle.
Uborkasaláta:
Kígyóuborkát vékonyra szeletelem a héjával együtt, sózom, hagyom állni, teszek hozzá ecetet, édesítőt, és átpréselt fokhagymát. Nem kell bele víz /csak akkor, ha elsóztuk/, mert enged elég levet.
Párolt zöldségek:
Cékla:
Kuktában megpárolom a céklát ugy, hogy csak egy kevés víz van alatta. Készítek egy sós, ecetes, édesítős páclevet, ebbe szeletelem még melegen a céklát, és őrölt köménnyel füszerezem. Ez a kedvencem, ezt nem tudtam megunni. Egyszerre el lehet készíteni 2 heti adagot, mert annyit kibír a hütőben.
Párolt káposzta:
Kuktában lehet teljesen zsiradék nélkül készíteni, és megszólalásig hasonlít az igazira /főleg 1-2 hét fogyókura után/. Hagymát és a káposztát felszeletelem, a kuktába teszem, összekeverem sóval, öntök hozzá egy kis vizet, meg egy kis ecetet, füszerezem őrölt köménnyel, lefedem és kb. 20 percig párolom, Mikor kész, ízlés szerint folyékony édesítővel ízesítem, meg még teszek hozzá ecetet, ha kell. Ez nagyon finom, pl. a resztelt krumpli, vagy főtt krumpli mellé, de a husokhoz is.
|